Man Gong vysvětluje své KATZ // Zenový mistr Seung Sahn

Zenový mistr Man Gong pobýval jednou v klášteře Jang San Tong Do Sa spolu se zenovým mistrem He Wolem. Byl právě čas oběda. Všichni mniši usedli a roznášelo se jídlo. Každý čekal na údery čukpi, aby se mohl pustit do jídla. Znenadání He Wol vykřikl KATZ!!! Všichni se lekli a nevěděli, co to má znamenat. Dívali se na He Wola, ten se však tvářil jakoby nic a jenom jedl.

Všichni se tedy také dali do jídla. Ale v duchu si říkali: „Proč jen mistr vykřikl? Co to mělo znamenat? Jak to že nechápu, co se právě teď stalo?“ Když bylo po obědě, misky byly umyté, dosucha vytřené a zabalené v utěrce, zazněly údery čukpi a všichni vstali. Zničehonic Man Gong vykřikl KATZ!!! A zase se všichni lekli a nechápali, co se to děje.

Později přišel jeden z mnichů za Mang Gongem a chtěl vědět, co to celé mělo znamenat. „Je mi líto, ale nemůžu ti to říct,“ řekl Man Gong. Po něm přišel další mnich a pak další a další a všichni se poklonili a žádali mistra o učení.

Nakonec Man Gong řekl: „Nerad otvírám ústa, ale když tolik naléháte a já vidím vaše upřímné přání porozumět, vysvětlím to.“ Poté vykřikl KATZ!!! – a odešel.

Jirka Lnenicka